Το τέταρτο πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αιγιάλειας.
Αναλυτικά, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος είναι το εξής:
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: |
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (4 ΩΡΕΣ) |
1.1 |
Παρουσίαση του προγράμματος |
1.2 |
Εισαγωγή στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα |
1.3 |
Υφιστάμενη κατάσταση |
1.4 |
Προοπτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο |
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: |
ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (6 ΩΡΕΣ) |
2.1 |
Υποχρεώσεις εργοδοτών: Παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, Γενικές και ειδικές υποχρεώσεις, Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, Επιχειρήσεις που μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας, Εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων, Άλλες υποχρεώσεις, Κυρώσεις |
2.2 |
Κίνδυνοι για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, Βασικές αρχές υγείας και ασφάλειας της εργασίας, Εργονομία και Μέσα Ατομικής Προστασίας, Πυροπροστασία, Ασφάλεια μηχανών |
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: |
ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (3 ΩΡΕΣ) |
3.1 |
Χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών |
3.2 |
Αναζήτηση νέων αγορών και πελατών |
3.3 |
Τρόποι προώθησης των βιολογικών προϊόντων στο Διαδίκτυο |
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: |
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (12 ΩΡΕΣ) |
4.1 |
Κυριότερες βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής |
4.2 |
Σύγχρονες καλλιεργητικές βιολογικές τεχνικές |
4.3 |
Βιολογική καταπολέμηση των φυτονόσων |
4.4 |
Αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών |
4.5 |
Διαχείριση φυσικών πόρων |
ΕΝΟΤΗΤΑ 5: |
ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
5.1 |
Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί βιολογικών προιόντων |
5.2 |
Μεταποίηση και συντήρηση βιολογικών προιόντων |
5.3 |
Συσκευασία, σήμανση βιολογικών προιόντων |
ΕΝΟΤΗΤΑ 6: |
ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
6.1 |
Προδιαγραφές που προσδιορίζουν τα βιολογικά προϊόντα |
6.2 |
Διαδικασία ελέγχου των εκμεταλλεύσεων και μεταποιητικών επιχειρήσεων |
6.3 |
Σύγχρονα συστήματα διασφάλισης ποιότητας I.S.O. και HACCP |
ΕΝΟΤΗΤΑ 7: |
ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (6 ΩΡΕΣ) |
7.1 |
Βασικές αρχές αγροτουρισμού |
7.2 |
Σχέση βιολογικών προϊόντων με τον Αγροτοτουρισμό |
7.3 |
Προδιαγραφές ποιότητας |
ΕΝΟΤΗΤΑ 8: |
MARKETING ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (5 ΩΡΕΣ) |
8.1 |
Λειτουργίες του σύγχρονου Marketing |
8.2 |
Προώθηση & προβολή βιολογικών προϊόντων |
8.3 |
Τρόποι - τόποι διάθεσης – τιμολόγηση βιολογικών προιόντων |