Το τέταρτο πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αιγιάλειας.
Αναλυτικά, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος είναι το εξής:
| ΕΝΟΤΗΤΑ 1: |
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (4 ΩΡΕΣ) |
| 1.1 |
Παρουσίαση του προγράμματος |
| 1.2 |
Εισαγωγή στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα |
| 1.3 |
Υφιστάμενη κατάσταση |
| 1.4 |
Προοπτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 2: |
ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (6 ΩΡΕΣ) |
| 2.1 |
Υποχρεώσεις εργοδοτών: Παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, Γενικές και ειδικές υποχρεώσεις, Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, Επιχειρήσεις που μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας, Εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων, Άλλες υποχρεώσεις, Κυρώσεις |
| 2.2 |
Κίνδυνοι για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, Βασικές αρχές υγείας και ασφάλειας της εργασίας, Εργονομία και Μέσα Ατομικής Προστασίας, Πυροπροστασία, Ασφάλεια μηχανών |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 3: |
ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (3 ΩΡΕΣ) |
| 3.1 |
Χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών |
| 3.2 |
Αναζήτηση νέων αγορών και πελατών |
| 3.3 |
Τρόποι προώθησης των βιολογικών προϊόντων στο Διαδίκτυο |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 4: |
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (12 ΩΡΕΣ) |
| 4.1 |
Κυριότερες βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής |
| 4.2 |
Σύγχρονες καλλιεργητικές βιολογικές τεχνικές |
| 4.3 |
Βιολογική καταπολέμηση των φυτονόσων |
| 4.4 |
Αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών |
| 4.5 |
Διαχείριση φυσικών πόρων |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 5: |
ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
| 5.1 |
Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί βιολογικών προιόντων |
| 5.2 |
Μεταποίηση και συντήρηση βιολογικών προιόντων |
| 5.3 |
Συσκευασία, σήμανση βιολογικών προιόντων |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 6: |
ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
| 6.1 |
Προδιαγραφές που προσδιορίζουν τα βιολογικά προϊόντα |
| 6.2 |
Διαδικασία ελέγχου των εκμεταλλεύσεων και μεταποιητικών επιχειρήσεων |
| 6.3 |
Σύγχρονα συστήματα διασφάλισης ποιότητας I.S.O. και HACCP |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 7: |
ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (6 ΩΡΕΣ) |
| 7.1 |
Βασικές αρχές αγροτουρισμού |
| 7.2 |
Σχέση βιολογικών προϊόντων με τον Αγροτοτουρισμό |
| 7.3 |
Προδιαγραφές ποιότητας |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 8: |
MARKETING ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (5 ΩΡΕΣ) |
| 8.1 |
Λειτουργίες του σύγχρονου Marketing |
| 8.2 |
Προώθηση & προβολή βιολογικών προϊόντων |
| 8.3 |
Τρόποι - τόποι διάθεσης – τιμολόγηση βιολογικών προιόντων |