Το δεύτερο και τρίτο πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί στο Δήμο Πάτρας - Δήμος Δυτικής Αχαΐας.
Αναλυτικά, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος είναι το εξής:
| ΕΝΟΤΗΤΑ 1: |
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (2 ΩΡΕΣ) |
| 1.1 |
Παρουσίαση του προγράμματος |
| 1.2 |
Εισαγωγή σε βασικές έννοιες για τα πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας |
| 1.3 |
Υφιστάμενη κατάσταση |
| 1.4 |
Προοπτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 2: |
ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (6 ΩΡΕΣ) |
| 2.1 |
Θέματα σχετικά με την εργατική νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια εργασίας |
| 2.2 |
Οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 3: |
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (7 ΩΡΕΣ) |
| 3.1 |
Εισαγωγή στους φυσικούς πόρους |
| 3.2 |
Απαιτήσεις διασφάλισης ποιότητας |
| 3.3 |
Διαδικασίες πιστοποίησης |
| 3.4 |
Φορείς πιστοποίησης |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 4: |
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΔΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (10 ΩΡΕΣ) |
| 4.1 |
Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας ( Π.Β Γ ), Ειδικών Παραδοσιακών Προϊόντων Εγγυημένων (Ε.Π.Π.Ε. ) |
| 4.2 |
Συστήματα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) AGRO 1-1 & 1-2 |
| 4.3 |
Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης γεωργικής παραγωγής AGRO 2-1 & 2-2 |
| 4.4 |
Προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας |
| 4.5 |
Απαιτήσεις πιστοποίησης EUREPGAP |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 5: |
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ (3 ΩΡΕΣ) |
| 5.1 |
Παρουσίαση και ανάλυση χαρακτηριστικών / προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στην Αχαΐα |
| 5.2 |
Παραγωγή και μεταποίηση πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας στην Αχαΐα |
| 5.3 |
Δυναμική και προοπτικές πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας στην Αχαΐα |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 6: |
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Σ.Ο.Δ.) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (8 ΩΡΕΣ) |
| 6.1 |
Συντελεστές ενός ΣΟΔ |
| 6.2 |
Σχεδιασμός ενός ΣΟΔ |
| 6.3 |
Διαχείριση εισροών και εκροών σε ένα ΣΟΔ |
| 6.4 |
Διαδικασία ελέγχων τήρησης των απαιτήσεων και πιστοποίησης ενός ΣΟΔ |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 7: |
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Σ.Ο.Δ.) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (8 ΩΡΕΣ) |
| 7.1 |
Συγκριτική παρουσίαση αρχών συμβατικής - ολοκληρωμένης και βιολογικής γεωργίας |
| 7.2 |
Διάγνωση και αξιολόγηση δυνατοτήτων ένταξης σε σύστημα πιστοποίησης |
| 7.3 |
Επιλογή συστήματος πιστοποίησης |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 8: |
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (8 ΩΡΕΣ) |
| 8.1 |
Κόστος πιστοποίησης και διασφάλισης |
| 8.2 |
Στοιχεία τιμολόγησης και εμπορίας |
| 8.3 |
Διαφοροποίηση ζήτησης προϊόντων ποιότητας |
| 8.4 |
Ένταξη σε συλλογικά σχήματα εμπορίας |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 9: |
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (5 ΩΡΕΣ) |
| 9.1 |
Φυσικό/ανθρωπογενές περιβάλλον και προϊόντα ποιότητας |
| 9.2 |
Προϊόντα ποιότητας και αγροτουρισμός/οικοτουρισμός |
| 9.3 |
Επενδυτικά εργαλεία και στρατηγικές για την διασφάλιση και προβολή της ποιότητας τοπικών προιόντων |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 10: |
|
| 10.1 |
Δυνατότητες χρήσης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών |
| 10.2 |
Αναζήτηση νέων αγορών και πελατών |
| 10.3 |
Τρόποι προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας στο Διαδίκτυο |