Το τέταρτο πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αιγιάλειας.
Αναλυτικά, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος είναι το εξής:
| ΕΝΟΤΗΤΑ 1: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ (4 ΩΡΕΣ) |
| 1.1 | Παρουσίαση του προγράμματος |
| 1.2 | Εισαγωγή στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα |
| 1.3 | Υφιστάμενη κατάσταση |
| 1.4 | Προοπτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 2: | ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (6 ΩΡΕΣ) |
| 2.1 | Υποχρεώσεις εργοδοτών: Παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, Γενικές και ειδικές υποχρεώσεις, Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, Επιχειρήσεις που μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας, Εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων, Άλλες υποχρεώσεις, Κυρώσεις |
| 2.2 | Κίνδυνοι για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, Βασικές αρχές υγείας και ασφάλειας της εργασίας, Εργονομία και Μέσα Ατομικής Προστασίας, Πυροπροστασία, Ασφάλεια μηχανών |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 3: | ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (3 ΩΡΕΣ) |
| 3.1 | Χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών |
| 3.2 | Αναζήτηση νέων αγορών και πελατών |
| 3.3 | Τρόποι προώθησης των βιολογικών προϊόντων στο Διαδίκτυο |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 4: | ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (12 ΩΡΕΣ) |
| 4.1 | Κυριότερες βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής |
| 4.2 | Σύγχρονες καλλιεργητικές βιολογικές τεχνικές |
| 4.3 | Βιολογική καταπολέμηση των φυτονόσων |
| 4.4 | Αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών |
| 4.5 | Διαχείριση φυσικών πόρων |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 5: | ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
| 5.1 | Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί βιολογικών προιόντων |
| 5.2 | Μεταποίηση και συντήρηση βιολογικών προιόντων |
| 5.3 | Συσκευασία, σήμανση βιολογικών προιόντων |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 6: | ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12 ΩΡΕΣ) |
| 6.1 | Προδιαγραφές που προσδιορίζουν τα βιολογικά προϊόντα |
| 6.2 | Διαδικασία ελέγχου των εκμεταλλεύσεων και μεταποιητικών επιχειρήσεων |
| 6.3 | Σύγχρονα συστήματα διασφάλισης ποιότητας I.S.O. και HACCP |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 7: | ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (6 ΩΡΕΣ) |
| 7.1 | Βασικές αρχές αγροτουρισμού |
| 7.2 | Σχέση βιολογικών προϊόντων με τον Αγροτοτουρισμό |
| 7.3 | Προδιαγραφές ποιότητας |
| ΕΝΟΤΗΤΑ 8: | MARKETING ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (5 ΩΡΕΣ) |
| 8.1 | Λειτουργίες του σύγχρονου Marketing |
| 8.2 | Προώθηση & προβολή βιολογικών προϊόντων |
| 8.3 | Τρόποι - τόποι διάθεσης – τιμολόγηση βιολογικών προιόντων |